fbpx

Teaz Tea Bogo 1+1 | Plătești unul, primești 2 | Cola Guarana Pink Candy Vanilla Violet Ginger

Rețete de ”Tea Tinis”

Ceaiul a căpătat popularitate și cifre impresionante în consum acum câteva sute de ani, însă interesul tot mai mare pentru băuturi a condus la înflorirea unei noi scene a ceaiului, ce preia cele mai bune ceaiuri, tradiții și ritualuri, din toate colțurile lumii și le transformă, adaptându-le vieții de zi cu zi. Cultura ceaiului amestecată în cultura barului dă naștere unui nou termen, care încă nu și-a găsit acceptarea în DEX-ul limbii române: Mixologia ceaiului. ”Mixologiștii” au văzut în ceai un ingredient autentic pentru prepararea cocktailurilor. Așa se explică actualitatea termenul englezesc ”tea tinis” și obiceiul de a folosi infuziile pe bază de ceai ca bază pentru reinventarea cocktailurilor – obicei format în localurile bine clasate, dar care se poate deprinde cu ușurință și acasă. Și, deși vorbim despre băuturi ce conțin alcool, ”tea tini”-urile au avut un succes și pentru faptul că înlocuiesc ingrediente – cum ar fi sucurile – ce au un conținut ridicat de zahăr.

 

Jasmine Green Tea Vodka

Votca este o băutură alcoolică fără prea mult gust, și, pentru că este un solvent foarte bun, propunem infuzarea unui ceai parfumat într-un conținut de votcă. Pentru aceasta am ales ceaiul verde cu parfum natural de iasomie: China Jasmine.

În funcție de cantitatea pe care vrei să o prepari, folosește 100 de ml de votcă pentru fiecare linguriță rasă de ceai vrac.

Ingrediente bază pentru 2 porții:

200 ml votcă

2 lingurițe rase de ceai China Jasmine

Toarnă votca și apoi frunzele de ceai într-un borcan de sticlă, pune un capac și întoarce ușor recipientul într-o parte și în cealaltă, succesiv, pentru a stimula infuzarea. Acordă-i amestecului un timp între 30 de minute și 2 ore pentru infuzare – în funcție de rezultatul dorit. Strecoară apoi conținutul într-un alt recipient pe care îl poți pune în frigider.

Pasul următor – prepararea cocktail-ului

Ingrediente pentru două porții:

zahăr brun granulat pentru ornare

120 ml de China Jasmine infuzat în votcă

80 ml de sirop concentrat de soc

60 ml de suc de lămâie proaspăt stors

4-6 cuburi de gheață

Presară zahărul brun pe o farfurie plată, umezește marginea unui pahar de sticlă cu picior, special pentru cocktail, cu o felie de lămâie, apoi întoarce paharul si pune-l peste zahăr. Toarnă într-un shaker sau într-un borcan cu capac celalte ingrediente, amestecă bine timp de 30 de secunde, apoi strecoară conținutul în paharul ornat cu zahăr.

A se servi rece.

Aceeași rețetă se poate realiza și cu ceai negru parfumat cu bergamotă, cum este ceaiul negru Earl Grey.

 

Rooibooze MarTeaNi

Potențează dulceața rooibosului cu un vermut dulce, păstrând nota clasică, de semnătură, a ienupărului din compoziție.

Ingrediente de bază pentru 2 porții:

3 lingurițe de ace de rooibos

400 ml de apă fierbinte (100°)

Pune acele de rooibos într-un ceainic, adaugă apa fierbinte și lasă-le la infuzat pentru 5 minute. Strecoară infuzia într-un recipient și așteaptă până se răcește. Opțional, poți plasa apoi infuzia în frigider.

Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

60 ml gin

60 ml vermut roșu (dulce)

250 ml de infuzie de rooibos rece

4-6 cuburi de gheață

4 fâșii de coajă de lime rasă (decor)

Adaugă toate ingredientele, mai puțin coaja de lime într-un shaker sau într-un borcan cu capac și amestecă cu putere pentru 30 de secunde. Strecoară conținutul în pahare de cocktail cu picior, pe care le poți orna cu coaja de lime rasă.

 

Lime Ginger Margarita

Varianta mai tonică celebrului cocktail, sub influența astringenței ceaiului verde cu lime și cu o fărâmă de ghimbir.

Ingrediente de bază pentru 2 porții:

2 lingurițe de ceai Lime Ginger Organic

400 ml de apă fierbinte (100°)

Pune ceaiul Lime Ginger Organic într-un ceainic, adaugă apa fierbinte și lasă-le la infuzat pentru 3 minute. Strecoară infuzia într-un recipient și așteaptă până se răcește. Opțional, poți plasa apoi infuzia în frigider.

Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

zahăr brun granulat pentru ornare

80 ml tequila albă

40 ml triplu sec

250 ml infuzie Lime Ginger Organic

4-6 cuburi de gheață

Presară zahărul brun pe o farfurie plată, umezește marginea unui pahar de sticlă cu o felie de lămâie, apoi întoarce paharul si pune-l peste zahăr. Toarnă într-un shaker sau într-un borcan cu capac 100 de ml de infuzie de ceai verde și celelalte ingrediente, amestecă bine timp de 30 de secunde, apoi strecoară conținutul în paharul cu picior, ornat cu zahăr.  A se servi rece.

 

Vodka Cherry Trifle

Un cocktail aromat, dulce-acrișor, pe bază de infuzie de fructe cu cireșe.

 Ingrediente de bază pentru 2 porții:

4 lingurițe de Cherry Trifle

400 ml de apă fierbinte (100°)

 Într-un ceainic pune ceaiul Cherry Trifle și toarnă apă fierbinte și așteaptă să se infuzeze pentru 10 minute. Strecoară apoi într-un recipient infuzia și răcește-o.

Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

120 ml votcă

250 ml infuzie Cherry Trifle

4-6 cuburi de gheață

2 cireșe pentru ornat

Toarnă toate ingredientele, mai puțin cireșele, într-un shaker și amestecă bine pentru 30 de secunde. Strecoară conținutul în două pahare lungi și pune câte o cireașă în fiecare pahar. A se servi rece.

 

Bourbon Peach Dream

Un ”tea tini” în care dulceața bourbonului este completată de infuzia de fructe, pe bază de piersici.

 Ingrediente de bază pentru 2 porții:

4 lingurițe de Peach Dream

400 ml de apă fierbinte (100°)

Pune ceaiul Peach Dream într-un ceainic, toarnă apă fierbinte și lasă-l la infuzat pentru 10 minute. Așteaptă apoi să se răcească, apoi pune-l în frigider.

Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

120 ml de bourbon

250 ml de infuzie Peach Dream

4-6 cuburi de gheață

4 frunze de mentă

Bate între palme frunzele de mentă pentru a elibera mai multe uleiuri volatile, apoi pune toate ingredientele într-un shaker și amestecă bine timp de 30 de secunde. Strecoară conținutul în două pahare lungi. A se servi rece.

 

Lemon Yerbacello

Infuzie de Yerba Maté – o tizană sud-americană energizantă – într-o combinație dulce, cu lichior limoncello.

 Ingrediente de bază pentru 2 porții:

3 lingurițe de frunze Yerba Maté

400 ml de apă fierbinte (100°)

Pune planta de Yerba Maté într-un ceainic, adaugă apa fierbinte și lasă-le la infuzat pentru 5 minute. Strecoară infuzia într-un recipient și așteaptă până se răcește. Opțional, poți plasa apoi infuzia în frigider.

 Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

120 ml limoncello

250 ml infuzie Yerba Maté

4-6 cuburi de gheață

4 fâșii de coajă de lime rasă (decor)

Adaugă lichorul limoncello, infuzia și cuburile de gheață într-un shaker și amestecă cu putere pentru 30 de secunde. Strecoară conținutul în pahare de cocktail cu picior, pe care le poți orna cu coaja de lime rasă.

 

Pu`Erh Chocolate

O băutură cremoasă pe bază de rom, lichior de ciocolată și ceai fermentat. Ceaiul Pu`Erh și ciocolata au arome concentrate și deseori sunt asociate în mese sau preparate.

Ingrediente de bază pentru 2 porții:

3 lingurițe de ceai Pu`Erh

400 ml de apă fierbinte (100°)

Pune ceaiul Pu`Erh într-un ceainic, adaugă apa fierbinte și lasă-le la infuzat pentru 2 minute. Strecoară infuzia într-un recipient și așteaptă până se răcește. Opțional, poți plasa apoi infuzia în frigider.

 Ingrediente cocktail pentru 2 persoane:

120 ml rom alb

250 ml ceai Pu`Erh infuzat

4 linguri de lichior de ciocolată

4-6 cuburi de gheață

Adaugă toate ingredientele, mai puțin coaja de lime, într-un shaker sau într-un borcan cu capac și amestecă cu putere pentru 30 de secunde. Strecoară conținutul în pahare de cocktail lungi. A se servi rece.

 

Surse:

The Tea Book, Linda Gaylard, 2015

nwedible.com

delish.com

 

Meniu