Descriere
Ceai oolong superior, de origine și de specialitate, produs în districtul Pinglin din Noul Taipei, Taiwan. O infuzie aurie delicată, dulceagă și răcoritoare, cu caracter floral, complexitate ridicată și post gust persistent.
Pinglin este faimos pentru obținerea celor mai fine oolonguri pouchong, denumite și Baozhong sau Man Saan Baau Zung, produse aici din secolul al XVIII-lea. În trecut, ceainăriile locale împacheau ceaiurile în hârtie pentru distribuție. Dintr-o coincidență, un pas important în producția ceaiului pouchong s-a dezvoltat în acest fel care i-a dat și numele. Pouchong este derivat din termenul Bao Zhong și înseamnă „cel înfășurat”.
Ceaiul este cultivat în natură pură, la o altitudine de 400-800 m, într-o zonă de dealuri atinse și de ceața montană și de aerul proaspăt al mării de la sud. Frunzele sunt recoltate în primăvară (aprilie-mai), oxidate ușor și răsucite fin, cu măiestrie și pricepere. Infuzia are corpolență ușoară, este hidratantă, dulce, cu note de miere sălbatică și de vanilie, iar notele fructate trimit către gardenia și liliac. Infuziile ulterioare și servirea ceaiului rece expun note de trifoi dulce, lăcrămioare și aduc în prim plan o mineralitate fină.
Acest ceai excepțional este potrivit pentru a fi servit în orice parte a zilei și poate susține infuzări multiple.
Experiența
Infuzie: ușoară și răcoritoare, dulce și aromată, multifațetată, cu post gust persistent, cu note dulci de miere și de vanilie, și florale de gardenia, liliac, lăcrămioare și trifoi dulce
Culoare: clară, galbenă precum mierea de albine
Frunze: verzi, mari, ușor răsucite
Conținut de teină: ★★★☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază.
Asocierea cu mâncarea: Oolongul mediu sau mai slab oxidat se potrivește cu creveți, cu homari, cu deserturi pe bază de măr, banane sau căpșuni, cu compoturi de fructe, cu crema de zahăr ars, dar și cu gustări sau biscuiți sărați. Este potrivit alături de deserturi cu piersici, caise sau alte fructe albe. Este potrivit cu preparate pe bază de pui cu lâmăie, cu mâncăruri condimentate cu ghimbir, mentă, ori cu vanilie sau miere, cu brânzeturi cremoase, precum camembert, brie sau muenster. Adesea este utilizat în clătirea cerului palatin, între mese sau între gustări.
Infuzare
Gramaj: 2 lingurițe la o cană
Timp de infuzare: 3 minute
Temperatura de infuzare: 90°C
Proveniență: Wen Shan, districtul Pinglin, Noul Taipei, Taiwan.