Descriere
Ceai oolong superior, de elevație, de origine și de specialitate, produs în Shan Lin Xi, Bamboo Mountain, districtul Nantou din Taiwan. O infuzie solară cremoasă, cu note dulci și corp vioi, cu caracter floral elegant, complexitate ridicată și post gust fin mineral, cu note subtile de conifere și de citrice.
Ceaiurile de elevație cresc într-un ritm mai lent, la temperaturi joase cu ploi tonice, împrumutând din miresmele vegetației alăturate și din puritatea apei. Plantele de ceai din această zonă se dezvoltă într-un habitat natural divers, printre flori sălbatice, păduri de conifere și de bambus, iar oolongurile produse aici sunt recunoscute pentru complexitatea lor. Acest oolong este produs din soiul qing xin, într-o grădină de ceai amplasată la o altitudine de 1000-1100 m în Shan Lin Xi (`pârâul din pădurea de brad`), un paradis vizual încântător în care adesea zboară mii de fluturi colorați.
Doar cele mai tinere frunze sunt recoltate în luna iunie, uscate fie în aer liber, fie la interior, răsucite în coșuri speciale din bambus, pentru inițierea procesului enzimatic de uscare și de oxidare parțială. Ulterior ceaiul se prelucrează cu tehnicile tradiționale de rulare și de uscare, printre care cea de înfășurare a frunzelor în materiale textile și rularea strânsă, în forme eliptice de dimensiune medie, concomitent cu o coacere ușoară într-un tunel rotativ. Operațiuni succesive de rerulare și recoacere se realizează pentru atingerea optimă a proprietăților și scăderea conținutului de apă.
Rezultatul este pe măsura complexității meșteșugului, cu o oxidare parțială și o coacere delicate. Infuzia este lejeră și mătăsoasă precum un jinxuan, florală ca un alishan și fin fructată precum un lishan. Este un ceai multifațetat și limpede, în care caracterul floral este plin de grație: frezii, zambile albe și flori sălbatice din poienițe montane, notele fine minerale și cele lemnoase de pin sunt întrepătrunse subtil de cele fructate de lămâie.
Infuzări ulterioare și servirea ceaiului rece expun note de gălbenele și de bambus și sporesc mineralitatea ceaiului. Este un ceai excepțional potrivit pentru a fi servit în orice parte a zilei și poate susține infuzări multiple. Deși instrucțiunile de pe ambalaj sunt formulate pentru infuzarea vestică, recomandăm savurarea acestui ceai în stil gongfu.
Infuzie: lejeră și cremoasă, cu caracter floral: frezii, zambile albe și flori sălbatice din poienițe montane, cu note dulci și corp vioi, cu mineralitate fină, gust delicat citric și de conifere spre finish, și post gust persistent
Culoare: clară, luminoasă, gălben pal
Frunze: verzi, strâns rulate în forme eliptice medii, puternice, nesfărâmicioase
Conținut de cafeină: ★★★☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază.
Asocierea cu mâncarea: oolongul mediu sau mai slab oxidat se potrivește cu creveți, cu homari, cu deserturi pe bază de măr, banane sau căpșuni, cu compoturi de fructe, cu crema de zahăr ars, dar și cu gustări sau biscuiți sărați. Este potrivit alături de deserturi cu piersici, caise sau alte fructe albe. Este potrivit cu preparate pe bază de pui cu lâmăie, cu mâncăruri condimentate cu ghimbir, mentă, ori cu vanilie sau miere, cu brânzeturi cremoase, precum camembert, brie sau muenster. Adesea este utilizat în clătirea cerului palatin, între mese sau între gustări.
Infuzare
Gramaj: 2 lingurițe la o cană
Timp de infuzare: 2 minute
Temperatura de infuzare: 80°C
Proveniență: Shan Lin Xi, Bamboo Mountain, districtul Nantou din Taiwan






