Descriere
Ceai oolong de specialitate produs în districtul Nantou din Taiwan. O infuzie dulce și echilibrată, complexă și florală, cu gust persistent.
Această specialitate de ceai oolong puternic oxidat, cu gust balansat, este cu totul fascinantă. Ceaiul și-a căpătat celebritatea și gustul dulce prin producerea unei enzimi oxidante, ca reacție a mușcăturilor unor insecte din familia cicadelor (Jacobiasca cicada).
Legenda spune că un fermier ajuns în Taipei pentru a comercializa ceai, a descoperit că frunzele ceaiului său erau mușcate de insecte. În ciuda acestui fapt și a convingerilor cumpărătorilor, el a reușit să vândă ceaiul la un preț ridicat, datorită proprietăților sale inedite. Ceaiul a fost denumit atunci `Pong Fong` (exagerare) și și-a păstrat numele și în prezent, în unele zone ale Taiwanului. În occident o altă legendă spune că ceaiul a devenit faimos și a fost denumit `Oriental Beauty` de către regina Victoria, ce obișnuia să îl servească într-o cupă de cristal. Oriental Beauty fascinează și prin splendoarea frunzelor și a mugurilor de ceai.
Acest ceai este format din mugurele și primele două frunze ale plantelor de ceai cultivate la o altitudine de 350 m, în luna iulie. Este un ceai bogat în minerale ce ajută la scăderea în greutate. Poate fi reinfuzat de mai multe ori.
Ingrediente: ceai oolong semi oxidat între 70%-80%
Experiența
Infuzie: fină, balansată, dulce și florală, cu note ușor picante și gust persistent.
Culoare: bronz
Frunză: inedită, un buchet în tonuri variate de maro, galben, roșcat și muguri argintii
Conținut de cofeină: ★★★☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază
Asocierea cu mâncarea: Este bine acompaniat de mâncăruri pe bază de carne de porc, pui, rață sau curcan, pește sau creveți, alături de fois gras, de preparate în stil asiatic, mâncare picantă sau dulce, cu note de caramel. Se poate asocia cu deserturi ca: baclava, cremă de zahăr ars, deserturi cu banane, vanilie, ciocolată, fructe de pădure, sau deserturi cu cafea.
Infuzare
Gramaj: 2 lingurițe rase la o cană
Timp de infuzare: 2-3 minute
Temperatura de infuzare: 100°C
Proveniență: Ming Jian, districtul Nantou, Taiwan