fbpx

Teaz Tea Bogo 1+1 | Plătești unul, primești 2 | Cola Guarana Pink Candy Vanilla Violet Ginger

Japan Uji Ceremonial Matcha Organic* 30g

174,00 lei

Ceai matcha destinat consumatorului vestic exigent.

În stoc

Cod produs: 776
Categorii: ,

Descriere

Ceai matcha de calitate ceremonială, produs de o companie de familie multi-premiată, înființată în sec. al XVII-lea, în perioada Edo, în Uji, aflată acum la a 14-a generație. Matcha este produsă prin metoda tradițională, cu umbrire artificială și măcinare între plăci de granit. Acești producători cultivă de 350 de ani ceaiuri ce au fost premiate începând cu anul 1868, iar în 1915 au fost selectate pentru încoronarea Împăratului. Standardele înalte de calitate s-au transmis din generație în generație până astăzi.

Pudră extra fină cu certificare organică și cu o culoare verde intens, profund. O infuzie dulce și cremoasă, consistentă, cu caracter puternic umami, fără astringență, cu note de ciocolată albă.

Această variantă de matcha a fost prelucrată în Kohata, Prefectura Uji. Plantele cultivate la o elevație de 300-400 m altitudine aparțin soiurilor Samidori și Ujihikari (din familia plantei Camellia Sinensis var. Sinensis) și au fost recoltate în luna mai. Prima recoltă de ceai se numește ichibancha în Japonia, și este ceaiul cel mai calitativ.

Înainte de recoltare, tufele de ceai sunt umbrite artificial pentru 30 de zile, pentru accentuarea proprietăților curative, aspect ce poziționează ceaiul matcha în topul super alimentelor.

Produs destinat delectării și consumului ocazional, cu ocazia momentelor speciale, ori pentru consumatorii europeni pretențioși. Cele mai bune frunze de ceai Tencha, culese manual, sunt măcinate într-o pudră fină, în mori cu plăci de granit.

Proprietățile ceaiului matcha se datorează atât umbririi artificiale înainte de recoltare (pentru a le feri de contactul direct cu razele soarelui) cât și măcinării întregii frunze (cu excepția nervurilor) după expunerea la abur și uscare. Astfel, se stimulează producerea de L-Theanină și de clorofilă, ce se identifică prin culoarea verde a pudrei și prin gustul umami, specific japonez și prin efectul energizant, dar și relaxant. L-Theanina stimulează producerea undelor alpha cerebrale, responsabile cu o stare de relaxare deplină. De aceea ceaiul matcha ajută și la relaxare, chiar dacă are efect energizant.

Ceaiul matcha este folosit în ritualul ”chanoyu”, ceremonia japoneză, dar consumul său a devenit un obicei larg răspândit în întreaga lume, datorită proprietăților sale excepționale. Cu o concentrație atât de mare de antioxidanți (cu mult mai mare decât în goji, cacao, spanac sau broccoli), echivalentă cu cea din până la zece căni de ceai verde obișnuit, ceaiul matcha este considerat a fi un super aliment. Puternic energizant și tonic, ceaiul matcha este o doză de vitalitate, fiind și o alternativă sănătoasă pentru cafea.

Atunci când alegeți un ceai matcha pe care intenționați să îl achiziționați verificați proveniența (Japonia), culoarea (verde aprins, nu pământie), finețea (pudra mai grujoasă are o calitate mai joasă), gustul (dulceag, nicidecum amărui) și nu în ultimul rând prețul (direct proporțional cu calitatea). Pe piață circulă și variante inferioare, ce nu au aceleași proprietăți. Totodată, vă recomandăm să nu faceți risipă de produse ceremoniale pentru a le utiliza în latte-uri, limonade sau alte băuturi aromatizate, pentru a respecta munca exigentă a producătorilor și pentru a nu încuraja trendurile actuale exagerate ale influencerilor.

Pentru cele mai bune rezultate, preparați matcha cu un pămătuf (matcha whisk) într-un bol ceramic.

Produs certificat organic*.

Ingrediente: 100% pudră organică* de ceai verde

Experiența

Cultivare: umbrire artificială 30 de zile, acoperiș înalt cu material textil negru opac

Origine: Uji, Prefectura Kyoto, Japonia

Elevație: 300-400 m

Recoltare: ichibancha | primăvară |mai

Varietate plantă: Camellia Sinensis var. Sinensis

Soiuri: Samidori și Ujihikari

Prelucrare: expunere la abur, îndepărtare nervuri, măcinare tradițională între plăci de granit

Nivel cafeină: ★★★★★

Note de degustare: dulce și cremoasă, consistentă, caracter puternic umami, fără astringență, note de ciocolată albă

Pudră: extra fină, culoare verde intens, profund

Preparare: 1/2 -2 lingurițe la 80ml apă, 80°C | în funcție de rețetă |teaz.ro

Ingrediente: 100% pudră organică* de matcha

Recomandări: ceai speacial usucha sau koicha și latte-uri extra fine.

Ambalare: 30g în cutie metalică.

Sugestii de consum: dimineață / prânz / după-amiază

Asocierea cu mâncarea: Având un gust vegetal, se potrivește bine cu fructele de mare, cu mâncarea asiatică, cu sparanghel, cu risotto, cu ciuperci, cu mâncăruri sau deserturi cu gust de migdale, cu ciocolată neagră, cu ganache sau cu negrese (brownies) sau cu dulciuri japoneze, pe bază de pastă dulce de fasole.

Depozitare și manipulare:

Ceaiul matcha este foarte sensibil la lumină, căldură, aer și umiditate. Pentru a evita deteriorarea produsului în timp păstrați-l în condiții optime, într-un recipient opac închis ermetic, într-un loc răcoros și întunecat, ferit de lumină. Nu introduceți lingurița sau ustensila pentru dozare umedă în recipient.

În cazul pungilor de 100g este indicat să transferați o cantitate mică în cutii metalice și să o folosiți pe aceasta la preparare, efectuând reumplerea cutiilor atunci când este necesar. Asigurați-vă că ați închis mereu sistemele de tip zip sau capacele pungilor sau ale cutiilor după utilizare. După deschiderea recipientelor, acestea se păstrează bine în frigider, însă, asigurați-vă că utilizați materiale pentru captarea umezelii și a mirosurilor puternice în frigidere.

Preparare

Gramaj: între una (usucha) și două lingurițe (koicha) la 80 ml apă – în funcție de consistența dorită

Temperatura apei: 70° – 80°C

Timp de preparare: 1-2 minute

Metodă de preparare: Se încălzește bolul și se înmoaie pămătuful în apa caldă în bol, apoi această apă se aruncă. Se amestecă pudra cu 80-100 ml de apă fierbinte (la temperatura recomandată) și se ”bate” amestecul cu un pămătuf pentru matcha (matcha whisk) într-un bol ceramic/porțelan, cu mișcări în zig-zag-uri, pe diagonală sau circular, pentru a se aera mai bine, până se obține o spumă fină. Pentru usucha se recomandă 2g (1 linguriță), iar pentru koicha se recomandă 3-4g (2 lingurițe).

 

 

 

*Certificare organică: JP-BIO-003 | JASCERT

Produs provenit din agricultura Japoneză

**Notă: Deși în Japonia nu se practică clasificări ale ceaiului matcha de genul: premium/ceremonial, și chiar dacă mult timp nu am încurajat această clasificare a ceaiului matcha din simplul motiv că în România (și în Vest în general) există atribuiri eronate a clasificării/grade-ului produselor în raport cu calitatea acestora, am optat pentru această diferențiere pentru a poziționa mai bine produsele curatoriate și listate pe teaz.ro, pentru diferite nevoi și nivel de practică. Totodată nu încurajăm noul trend al influencerilor de a utiliza grade-uri ceremoniale în băuturi aromatizate și colorate (cum ar fi de exemplu latte-urile reci sau calde), din respect pentru toți cei implicați în lumea fascinantă a acestei băuturi: de la producători exigenți la preoții zen din templele budiste. La teaz.ro lucrăm cu matcha de peste 10 ani, am studiat în detaliu și instituționalizat istoria ceaiului, vizităm periodic plantațiile de ceai din Japonia și acordăm respectul cuvenit acestei băuturi.

Pentru orice recomandare vă rugăm să ne scrieți pe whatsapp la numărul afișat în site sau pe shop@teaz.ro

Informații suplimentare

Greutate0,04 kg

Meniu