Descriere
Ceai matcha de calitate ceremonială, produs prin metoda tradițională, cu umbrire artificială și măcinare între plăci de granit, de către o companie de familie, cu o poveste fascinantă, ajunsă la a 5-a generație. Ferma multi-premiată a fost înființată de un samurai în anul 1869 în Shizuoka, imediat după încheierea perioadei Edo și încetarea existenței ultimului shogunat, la începutul restaurării Meiji. La desființarea Shogunatului Tokugawa, unul dintre samuraii ce îl deserveau pe Tokugawa Yoshinobu a fost împroprietărit cu o parcelă de pământ la poalele muntelui Awagadake. De atunci până în prezent pe aceste pământuri se cultivă și se prelucrează unul dintre cele mai bune ceaiuri din Japonia.
Pudră extra fină cu certificare organică și cu o culoare verde intens, profund. O infuzie complexă, mătăsoasă, cu un gust excelent, caracter umami blând, note vegetale dulci, astringență redusă și post gust persistent.
Această variantă este un ceai matcha japonez a fost prelucrată în Kakegawa, Prefectura Shizuoka, iar plantele au fost recoltate din plantația localizată în Prefectura Miyazaki. Produs din frunze și muguri de ceai verde ale soiului Okumidori, aparținând familiei plantei Camellia Sinensis var. Sinensis, sunt cultivate la o elevație de 500 m și recoltate în luna mai. Prima recoltă de ceai se numește ichibancha în Japonia, și este ceaiul cel mai calitativ.
Înainte de recoltare, tufele de ceai sunt umbrite artificial pentru 40 de zile, pentru accentuarea proprietăților curative, aspect ce poziționează ceaiul matcha în topul super alimentelor.
Produs destinat delectării și consumului ocazional, cu ocazia momentelor speciale, ori pentru consumatorii europeni pretențioși. Cele mai bune frunze de ceai Tencha, culese manual, sunt măcinate într-o pudră fină, în mori cu plăci de granit.
Proprietățile ceaiului matcha se datorează atât umbririi artificiale înainte de recoltare (pentru a le feri de contactul direct cu razele soarelui) cât și măcinării întregii frunze (cu excepția nervurilor) după expunerea la abur și uscare. Astfel, se stimulează producerea de L-Theanină și de clorofilă, ce se identifică prin culoarea verde a pudrei și prin gustul umami, specific japonez și prin efectul energizant, dar și relaxant. L-Theanina stimulează producerea undelor alpha cerebrale, responsabile cu o stare de relaxare deplină. De aceea ceaiul matcha ajută și la relaxare, chiar dacă are efect energizant.
Ceaiul matcha este folosit în ritualul ”chanoyu”, ceremonia japoneză, dar consumul său a devenit un obicei larg răspândit în întreaga lume, datorită proprietăților sale excepționale. Cu o concentrație atât de mare de antioxidanți (cu mult mai mare decât în goji, cacao, spanac sau broccoli), echivalentă cu cea din până la zece căni de ceai verde obișnuit, ceaiul matcha este considerat a fi un super aliment. Puternic energizant și tonic, ceaiul matcha este o doză de vitalitate, fiind și o alternativă sănătoasă pentru cafea.
Atunci când alegeți un ceai matcha pe care intenționați să îl achiziționați verificați proveniența (Japonia), culoarea (verde electric, nu pământie), finețea (pudra mai grujoasă are o calitate mai joasă), gustul (dulceag, nicidecum amărui) și nu în ultimul rând prețul (direct proporțional cu calitatea). Pe piață circulă și variante inferioare, ce nu au aceleași proprietăți.
Pentru cele mai bune rezultate, preparați matcha cu un pămătuf (matcha whisk) într-un bol ceramic.
Produs certificat organic*.
Ingrediente: 100% pudră organică* de ceai verde
Experiența
Cultivare: umbrire artificială de aprox. 40 de zile
Origine: Prefectura Miyazaki, Japonia
Elevație: 500 m
Producție: Kakegawa, Prefectura Shizuoka, Japonia
Recoltare: ichibancha | primăvară |mai
Varietate plantă: Camellia Sinensis var. Sinensis
Soi: Okumidori
Prelucrare: expunere la abur, îndepărtare nervuri, măcinare tradițională între plăci de granit
Nivel cafeină: ★★★★★
Note de degustare: gust excelent cu caracter umami blând, note vegetale dulci, astringență redusă și post gust persistent.
Pudră: extra fină, culoare verde intens, profund
Sugestii de consum: dimineață / prânz / după-amiază
Asocierea cu mâncarea: Având un gust vegetal, se potrivește bine cu fructele de mare, cu mâncarea asiatică, cu sparanghel, cu risotto, cu ciuperci, cu mâncăruri sau deserturi cu gust de migdale, cu ciocolată neagră, cu ganache sau cu negrese (brownies) sau cu dulciuri japoneze, pe bază de pastă dulce de fasole.
Preparare
Gramaj: între una (usucha) și două lingurițe (koicha) la 80 ml apă – în funcție de consistența dorită
Temperatura apei: 70° – 80°C
Timp de preparare: 1-2 minute
Metodă de preparare: Se încălzește bolul și se înmoaie pămătuful în apa caldă în bol, apoi această apă se aruncă. Se amestecă pudra cu 80-100 ml de apă fierbinte (la temperatura recomandată) și se ”bate” amestecul cu un pămătuf pentru matcha (matcha whisk) într-un bol ceramic/porțelan, cu mișcări în zig-zag-uri, pe diagonală sau circular, pentru a se aera mai bine, până se obține o spumă fină. Pentru usucha se recomandă 2g (1 linguriță), iar pentru koicha se recomandă 3-4g (2 lingurițe).
|
*Certificat Organic: NL-BIO-01
Produs provenit din agricultura Japoneză