Descriere
Ceai verde japonez ichibancha de specialitate, cu o metodă particulară de producție, obținut din soiul Kirari31. O infuzie distinctă, într-o culoare solară olivacee, dulce și aromată, cu note vegetale și caracter umami.
Plantele de ceai sunt cultivate la o elevație de 200-400 m, în Municipiul Kirishima al Prefecturii Kagoshima, fiind recoltate în prima campanie din luna aprilie. Înainte de recoltare se aplică tehnica de umbrire a tufelor, Kabusecha fiind deseori definit precum un sortiment de ceai Sencha umbrit înainte de recoltare (ceaiul sencha face parte dintre categoria ceaiurilor neumbrite). Spre deosebire de tipurile de ceaiuri japoneze extra fine, în al căror proces de fabricație se utilizează umbrirea provocată (cu materiale naturale sau artificiale) de lungă durată, până la 40 de zile, cum sunt Gyokuro sau Matcha, la Kasebucha timpul de umbrire artificială este de maxim 20 de zile, iar materialul utilizat este unul poros, ce permite o pătrundere parțială a luminii.
Frunza devine plată, mătăsoasă, cu o culoare verde de intensitate medie, în comparație cu alte tipuri de ceaiuri japoneze. Caracterul ușor tulbure din infuzie este dat de expunerea la abur pe o durată de câteva zeci secunde, rămânând însă în zona ceaiurilor asamushi.
Ceva cu adevărat special la acest sortiment este cultivarul (soiul plantei Camellia Sinensis var. Sinensis) Kirari31, termen definit în etimologia japoneză printr-un joc de cuvinte ce semnifică `strălucește în soare`. Acest soi a fost obținut în anul 2016 ca o producție hibridă între altoirea soiurilor Saemidori și Sakimidori. Particularițățile sale, precum: rezistența la temperaturi joase, la elevație și la îngheț, faptul că a facilitat obținerea unor ceaiuri Shincha (tipuri de ceaiuri Sencha recoltate în primăvară, în ichibancha) foarte calitative, sau obținerea cele mai bune sortimente de ceaiuri umbrite (Kabusecha sau Gyokuro) – au plasat acest soi nou în cadrul tendințelor preferințelor agricultorilor japonezi.
Ingrediente: ceai verde*
* Certificat organic, DE– ÖKO-003
Experiența
Infuzie: vegetală, dulce, fin aromată, cu caracter umami
Culoare: galben-verzuie intensă, ușor tulbure
Frunză: verde mediu, plată, mătăsoasă
Conținut de cafeină: ★★☆☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază/seara (după cină)
Asocierea cu mâncarea: Este un ceai potrivit pentru a fi servit cu fructe de mare și în special crustacee, pește sau sushi, orez, fructe albe (mango, papaya, ananas, pepene galben, piersică), pui și salate.
Infuzare
Gramaj: 1 linguriță cu vârf la o cană
Timp de infuzare: 2 minute
Temperatura de infuzare: 60°C
Proveniență: Kagoshima, Japonia