Descriere
Ceai matcha japonez, certificat organic, destinat începătorilor sau preparării deserturilor. O pulbere verde deschis și o infuzie aromată, cu gust dulceag, cu o ușoară astringență.
Varianta de ceai matcha Hotaru este recoltată din mai multe zone din Japonia și este potrivită pentru a desăvârși băuturile sau preparatele alimentare, în special deserturile.
Proprietățile ceaiului matcha se datorează atât umbririi artificiale înainte de recoltare (pentru a le feri de contactul direct cu razele soarelui,) cât și măcinării întregii frunze (cu excepția nervurilor) după expunerea la abur și uscare. Astfel, se stimulează producerea de L-Theanină și de clorofilă, ce se identifică prin culoarea verde a pudrei și prin gustul umami, specific japonez. Ceaiul matcha este folosit în ritualul ”chanoyu”, ceremonia japoneză, dar consumul său a devenit un obicei larg răspândit în întreaga lume, datorită proprietăților sale excepționale. Cu o concentrație atât de mare de antioxidanți (cu mult mai mare decât în goji, cacao, spanac sau broccoli), echivalentă cu cea din până la zece căni de ceai verde obișnuit, ceaiul matcha este considerat a fi un super aliment. Puternic energizant și tonic, ceaiul matcha este o doză de vitalitate, fiind și o alternativă sănătoasă pentru cafea.
Atunci când alegeți un ceai matcha pe care intenționați să îl achiziționați verificați proveniența (Japonia), culoarea (verde electric, nu pământie), finețea (pudra mai grujoasă are o calitate mai joasă), gustul (dulceag, nicidecum amărui) și nu în ultimul rând prețul (direct proporțional cu calitatea). Pe piață circulă și variante inferioare, ce nu au aceleași proprietăți. Pentru cele mai bune rezultate, preparați matcha cu un pămătuf (matcha whisk) într-un bol ceramic.
Produs certificat organic*.
Ingrediente: ceai matcha* pentru amestec de băuturi sau deserturi
Experiența
Infuzie: aromată, cu gust ușor astringent și note vegetale
Culoare: verde deschis
Frunză: pudră de culoare verde deschis, obținută prin măcinarea frunzelor de ceai Sanbancha între plăci de granit.
Timp de preparare: 1-2 min
Conținut de cofeină: ★★★★★
Sugestii de consum: dimineață / prânz / după-amiază
Asocierea cu mâncarea: Având un gust vegetal, se potrivește bine cu fructele de mare, cu mâncarea asiatică, cu sparanghel, cu risotto, cu ciuperci, cu mâncăruri sau deserturi cu gust de migdale, cu ciocolată neagră, cu ganache sau cu negrese (brownies).
Infuzare
Gramaj: între jumătate de linguriță (1g) și o linguriță (2g) la 230 ml de apă/lapte | Dozarea poate varia în funcție de rețetă
Metodă de preparare: se amestecă pudra cu 30-50 ml de apă fierbinte (la temperatura recomandată) și se ”bate” amestecul cu un pămătuf pentru matcha (matcha whisk) într-un bol ceramic, cu mișcări în zig-zag-uri, pe diagonală sau circular, pentru a se aera mai bine, până se obține o spumă fină. Se completează apoi cu restul de apă fierbinte. Pentru matcha latte: se toarnă aproximativ 30 de ml de apă fierbinte și se repetă procesul descris mai sus până se obține o spumă fină, apoi se toarnă crema de lapte caldă.
Temperatura de infuzare: 70°C
Proveniență: Japonia.
* Certificat organic, JP-BIO-008