Descriere
Pudră de matcha obținută prin măcinarea frunzelor de tencha între plăci de granit. Produs cu certificare organică* recomandat spre a fi folosit în amestecuri de băuturi, limonade, sau aluaturi.
Cultivare: umbrire artificială
Recoltare: începutul verii
Proveniență: Prefectura Kagoshima, Japonia
Prelucrare: expunere la abur, îndepărtare nervuri frunze, măcinare.
Cantitate de teină: ★★★★★
Infuzie: aromată, cu gust astringent și note vegetale
Ingrediente: 100% pudră organică* de matcha
Proprietățile ceaiului matcha se datorează acoperirii plantelor de ceai cu o pânză specială, cu o lună înainte de recoltare, pentru a le feri de contactul direct cu razele soarelui. Astfel, se stimulează producerea de L-Theanină și de clorofilă, ce se identifică prin culoarea verde intens a pudrei. Ceaiul matcha este folosit în ritualul ”chanoyu”, ceremonia japoneză, dar consumul său a devenit un obicei larg răspândit în întreaga lume, datorită proprietăților sale excepționale. Cu o concentrație atât de mare de antioxidanți (cu mult mai mare decât în goji, cacao, spanac sau broccoli), echivalentă cu cea din până la zece căni de ceai verde obișnuit, ceaiul matcha este considerat a fi un super aliment. Puternic energizant și tonic, ceaiul matcha este o doză de vitalitate, fiind și o alternativă sănătoasă pentru cafea. Varianta de ceai matcha ”culinary” sau ”cuisine” este folosită tot mai des în preparate alimentare.
Atunci când alegeți un ceai matcha pe care intenționați să îl achiziționați verificați proveniența (Japonia), culoarea (verde electric, nu pământie), finețea (pudra mai grujoasă are o calitate mai joasă), gustul (dulceag, nicidecum amărui) și nu în ultimul rând prețul (direct proporțional cu calitatea). Pe piață circulă și variante inferioare, ce nu au aceleași proprietăți.
Pentru cele mai bune rezultate, preparați matcha cu un pămătuf (matcha wisk) într-un bol ceramic.
Experiența
Infuzie: vegetală, aromată, cu astringență medie
Culoare: verde deschis
Frunză: pudră fină, verde, obținută prin măcinarea între plăci de granit a celor mai bune frunze de ceai Tencha.
Preparare
Instrucțiuni de deschidere a ambalajului: după ruperea sigiliului (urechiușă) se vor desprinde 2 benzi pe față-verso. Desfaceți apoi buzunarul lateral exterior cu zip și închideți ermetic după fiecare utilizare. Nu tăiați vârful ambalajului. Feriți de lumină, umezeală sau expunere la căldură și aer a produsului, întrcât își va pierde cu rapiditate proprietățile, căpătând o culoare pământie și un gust amărui.
Gramaj: între jumătate de linguriță și o linguriță la un bol – în funcție de consistența dorită
Timp de preparare: 1-2 minute
Metodă de preparare: se amestecă pudra cu apa fierbinte și se ”bate” amestecul cu un pămătuf pentru matcha (matcha wisk) într-un bol ceramic, până se obține o spumă fină. Pentru matcha latte: se toarna aprox 30 de ml de apă fierbinte și se ”bate” cu un pămătuf amestecul până se obține o spumă fină, apoi se toarnă crema de lapte caldă.
Temperatura de infuzare: 80°C
Proveniență: Kagoshima, Japonia.
*Certificare organică: JP-BIO-08|Ocia