Descriere
Ceai negru de origine (single-estate) și de specialitate, cu certificare organică, cultivat pe domeniile de ceai din zona Imereti, Georgia. O infuzie arămie, clară și luminoasă cu tărie medie și miros dulceag, gust complex dar domol, fin și inedit, dulce-acrișor, cu note de bază de fructe roșii, note de mijloc fine de malț și de migdale, final cremos, cu astringență și conținut de teină mai reduse, în comparație cu alte ceaiuri negre.
Cultivarea ceaiului în Georgia a început la mijlocul anilor 1840 și s-a dezvoltat într-o economie reală care a aprovizionat aproape întreaga Uniune Sovietică cu ceai. După prăbușirea Uniunii, producția de ceai s-a încheiat brusc. Tufele cu plante originare din China au fost abandonate pentru 30-50 de ani și au devenit sălbatice. Începând cu anul 2016 mici cooperative de ceai au preluat plantațiile abandonate și au continuat producția de ceai.
Ceaiul este cultivat la o altitudine de 750 m și este recoltat manual din tufe sălbatice de ceai, în perioada de vară (mai-august). Prin culegerea și răsucirea manuală, frunzele sunt prelucrate cu atenție pentru a-și păstra aspectul elegant, jucăuș și aroma fină.
Ingrediente: ceai negru.
Experiența
Infuzie: cu tărie medie și miros dulceag, gust complex, fin și inedit, dulce-acrișor, cu note de bază de fructe roșii (cireșe, prune și mure), note de mijloc fine de malț, cacao și de migdale, cu finish cremoase, de tartă, cu astringență redusă.
Culoare: arămiu luminos, clară
Frunză: neagră sau maro închis, alungită, matură și răsucită
Conținut de teină ★★★☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază/seara
Asocierea cu mâncarea: Având un conținut redus de taninuri, se asociază bine cu carnea roșie fără grăsimi, cu rața cu ceapă caramelizată. Poate fi asociat cu carne de pasăre, șuncă, fasole, cu alimente cu scorțișoară sau nucșoară, cu fructe confiate roșii sau cu nuci, cu un mic dejun bogat cu tartine cu gem de prune ori fructe de pădure, cu deserturi pe bază de fructe roșii cum sunt de exemplu găluștele cu prune, cheesecake-ul cu fructe de pădure sau tarta cu cireșe.
Infuzare
Gramaj: 2 lingurițe la o cană
Timp de infuzare: 3-5 minute
Temperatura de infuzare: 100°C
Proveniență: Gezruli, Imereti, Georgia
*Certificare organică DE-ÖKO-003