Descriere
Ceai oolong rar, de origine și de specialitate, presat în „pernuțe” de 10 g, produs în Xianyou, provincia Fujian, China. O infuzie ușoară dar complexă, mătăsoasă și ușor florală, aromată și hidratantă, cu un gust dulce de nuci și de copt, cu note de miere sălbatică și de caprifoi.
Acest tip de oolong este cultivat în împrejurimile orașului Zhang Ping, în apropiere de zona Anxi, recunoscută pentru faimoasele tipuri de oolong `narcisus`.
În timpul dinastiei Qing (1644-1911) a fost descoperită o nouă varietate de Yan Cha atunci când ceaiul oolong a fost făcut din frunzele unui vechi tufiș de ceai descoperit în apropierea gurii unei peșteri dedicate Nemuritorilor Daoismului. S-a descoperit că ceaiul are o aromă unică și proprietăți vindecătoare (în special în curățarea corpului de otrăvuri). Numele „Shui Xian” este adesea tradus ca „narcisus”, dar, de fapt, în dialectul local cuvântul pentru „rugăciune” sună precum cuvântul „shui” (pronunțat „shwee”), care înseamnă apă. Adevărata semnificație a numelui acestui celebru ceai este, așadar, „Rugăciunea Nemuritorilor” – în cinstea locului în care a fost descoperit – un loc de rugăciune către nemuritori.
Zhang Ping Shui Xian este cultivat la o elevatie de 900 de metri, fiind recoltat în primăvară-vară (mai-iunie) și este prelucrat după o metodă specială.
Frunzele sunt învelite în hârtie din fibre de lemn și modelate în cutii mici de lemn. Oxidarea are loc apoi prin încălzirea blândă a cutiei, hârtiei și a frunzelor. Această tehnică unică oferă caracterul inconfundabil. Taiwanezul Bao Zhong (Pouchong) se bazează pe tehnica Zhang Ping Shui Xian, deși fără a fi presat. În fiecare an există o competiție mare în Zhang Ping pentru cele mai bune „perne de ceai”.
Acest ceai este un ceai excepțional potrivit pentru a fi servit în orice parte a zilei și poate susține infuzări multiple, fiind o soluție ideală pentru transportat în călătorii.
Experiența
Infuzie: cremoasă, recoritoare, complexă dar fină, dulce și aromată, multifațetată, cu note de copt, de nuci dulci, de caprifoi și de miere sălbatică.
Culoare: clară, galbenă precum mierea de albine
Frunze: verzi, mari, presate în „pernuțe” de 10 g
Conținut de teină: ★★★☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază.
Asocierea cu mâncarea: Oolongul mediu sau mai slab oxidat se potrivește cu creveți, cu homari, cu deserturi pe bază de măr, banane sau căpșuni, cu compoturi de fructe, cu crema de zahăr ars, dar și cu gustări sau biscuiți sărați. Este potrivit alături de deserturi cu piersici, caise sau alte fructe albe. Este potrivit cu preparate pe bază de pui cu lâmăie, cu mâncăruri condimentate cu ghimbir, mentă, ori cu vanilie sau miere, cu brânzeturi cremoase, precum camembert, brie sau muenster. Adesea este utilizat în clătirea cerului palatin, între mese sau între gustări.
Infuzare
Gramaj: 1/4-1/2 porție la o servire
Timp de infuzare: 3 minute
Temperatura de infuzare: 90°C
Proveniență: Zhang Ping, Xianyou, Fujian, China.
Proveniență: Wen Shan, districtul Pinglin, Noul Taipei, Taiwan.