Descriere
Descriere
Ceai violet, de origine și de specialitate, din districtul Simao, Pu-Erh, cultivat la o altitudine de 1200 m. O infuzie deosebită, dulceagă și fină, cu caracter floral și note fructate, persistente, de vișină.
Descoperit încă din timpul dinastiei Tang (între anii 618 și 907) soiul Zi Juan al aceleiași plante Camellia Sinensis (din care sunt produse și celelalte tipuri de ceai) este distinct, prin reacția la expunerea prelungită la soare. Pentru a se apăra de razele UV plantele din acest soi secretă o substanță denumită antiocianină, astfel frunzele se decolorează și capătă un pigment violet. Ceaiul violet este apoi recoltat în primăvară-vară (intervalul aprilie-iulie) și este procesat după metoda ceaiului verde, înregistrând rezultate caracterizate prin niveluri mai scăzute de teină și o concentrație mai mare de antioxidanți decât acesta.
Printre beneficiile acestui ceai rar, se numără: proprietăți antiinflamatorii, antivirale, anti-îmbătrânire, antioxidante, fiind un adjuvant în curele de slăbit, cu acțiuni antidiabetice, anti-cancerigene, ce oferă protecție împotriva bolilor cardio-vasculare.
Zi Juan a început să fie cultivat în Menghai, China, începând cu anul 1950, iar până în 1980 plantațiile cu acest soi s-au extins cu succes în India, Kenya și Japonia. În prezent cea mai mare producție se obține în Kenya, unde soiul poartă denumirea de TRFK 306.
Ingrediente: ceai violet.
Experiența
Infuzie: distinctivă, dulceagă și delicată, cu caracter floral și note fructate, de vișină, și final fin de afine și prune turcești.
Culoare: variațiuni cafenii-verzulii, cu tonuri de albastru sau violet, în funcție de ph-ul frunzei.
Frunză: violet închis, subțire și lungă, răsucită, parțial deschisă pe alocuri
Conținut de teină: ★★☆☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază/seara (după cină)
Asocierea cu mâncarea: Este un ceai potrivit pentru a fi servit fără alte alimente. Dacă totuși se dorește asocierea se poate consuma cu salate de fructe, cu tarte cu fructe violet: struguri, afine, mure, cu brânză brie sau pui gătit lejer, necondimentat. Deoarece nu este un ceai foarte corpolent, nu recomandăm consumul lui cu lapte, miere sau zahăr.
Infuzare
Gramaj: 2 lingurițe la o cană
Timp de infuzare: 2 minute
Teină: 2/5
Temperatura de infuzare: 100°C
Proveniență: Districtul Simao, Pu-Erh, Provincia Yunnan, China.