Descriere
Ceai verde legendar, de origine și de specialitate, din provincia Zhejiang, Hangzhou, China. O infuzie auriu-verzulie clară, cu gust dulce, vegetal și floral, și note coapte, de nuci.
Un ceai excepțional, cu astringență redusă, produs prin prăjire. Long Jing este un ceai recoltat manual între lunile aprilie-iunie, prăjit cu grijă în wok-uri mari și aplatizat pentru a căpăta forma specifică a frunzei. Gustul este extrem de delicat dar multi-fațetat, dulce, cu note vegetale coapte, florale, și post gust de nuci și de castane.
Ceaiul este cultivat la o altitudine de 100-300 metri în regiunea Westlake din provincia Zhejiang. Doar plantațiilor din această zonă le este permis să cultive ceai Long Jing autentic. Fântâna Dragonului, așa cum mai este denumit ceaiul, și-a căpătat numele de la o legendă conform căreia, după o secetă îndelungată, sătenii din Hangzhou, în frunte cu călugărul, s-au rugat dragonului ce păzea o fântână fermecată, să aducă ploi în zonă. După ce ruga le-a fost ascultată, ploi abundente au înverzit vegetația din jur și astfel s-a născut și ceaiul Long Jing, ce iubește și astăzi precipitațiile din belșug. Ceaiul a fost nominalizat drept ceai imperial în timpul dinastiei Qing.
Long Jing (Lung Ching, Dragon Well – Fântăna Dragonului) este un ceai legendar ce se produce în mod autentic în Hangzhou, zona Westlake, datorită condițiilor climatice și de relief optime ce crează identitatea acestui ceai. Variante neautentice, de o calitate mai joasă, se produc și în alte zone din China, precum: Yunnan, Guizhou, Sichuan sauGuangdong.
Frunzele de ceai ”Dragon Well” sunt încălzite cu blândețe în tigăi speciale imediat după recoltare, pentru a suprima procesul de oxidare a acestora. Datorită acestei metode zonele de ”coacere” sunt vizibile pe frunze. Acest ceai este un concentrat de vitamine și antioxidanți (polifenoli).
Ingrediente: ceai verde
Experiența
Infuzie: foarte delicată și subtil aromată, cu gust fin de castane și de nuci, note florale, și retro gust dulceag.
Culoare: de la galben-auriu la verde,
Frunză: lată, aplatizată (prin presare), verde cu zone tipice de ”prăjire” maronii, vizibile pe frunze
Conținut de teină: ★★☆☆☆
Sugestii de consum: dimineață/prânz/după-amiază.
Asocierea cu mâncarea: Se asociază bine cu mâncăruri condimentate cu busuioc, cu brânză brie sau camembert, cu curry de pui, cu pește, cu șuncă afumată, cu supă de scoici sau cu antipasto. Îl puteți servi cu carne de porc, cu creveți sau cu quiche-uri. Se potrivește cu deserturi precum: plăcintele cu brânză, dovleac sau morcov, cu crema de zahăr ars, cu compoturile de fructe, cu deserturile cu mere sau căpșune.
Infuzare
Gramaj: 1 linguriță cu vârf la o cană
Timp de infuzare: 2-3 minute
Temperatura de infuzare: 70°C
Proveniență: Hangzhou, districtul Fuyang, provincia Zhejiang, China