Hojicha Latte: o alternativă sănătoasă a Chai Latte-urilor
La ultima vizită în Japonia am găsit ceaiul hojicha (pe care îl descoperisem cu câțiva ani în urmă) în baruri și restaurante, în izakaya-uri sau shop-uri, ca pe un ceai foarte popular, un `commodity tea`, pe care japonezii îl consumă și seara, datorită nivelului scăzut de cafeină.
Atât în variantele de infuzii a frunzelor coapte, cât și sub formă de latte-uri aromate obținute din ceaiul pudră, hojicha este o alegere obișnuită, fără a fi preparată cu prea mult fast și rigurozitate, în comparație cu celelalte tipuri de ceaiuri prețioase ale Japoniei: sencha, gyokuro ori matcha.
Ceaiul hojicha (cunoscut uneori și sub denumirea de `houjicha`) este un ceai tradițional, comun în Japonia, obținut din frunze mature de ceai verde Bancha, recoltate vara sau toamna. Caracterul unic al ceaiului este dat de metoda de prelucrare: după recoltare frunzele sunt coapte în sisteme pe bază de cărbune, la o temperatură mai mică de 350° C. Prin această coacere la intensitate medie, frunzele capătă o culoare închisă, iar infuzia primește un gust stabil, însă puternic de copt, de tartă dulce, de cacao și de nuci, și o aromă ușor afumată, cu o astringență foarte redusă.
Pudra de ceai hojicha este obținută mai apoi, prin măcinarea frunzelor de ceai între plăci de granit. Și ceaiul și pudra au un conținut scăzut de cafeină în comparație cu alte ceaiuri verzi, putând fi consumat și seara.
Beneficiile ceaiului hojicha
Ceaiul hojicha păstrează proprietățile benefice ale unui ceai verde cu o calitate comună a frunzelor, proprietăți ce nu se pierd odată cu procesul de coacere, însă care sunt transferate într-o variantă de ceai verde dulce, fără astringență, cu un conținut foarte redus de cafeină. De aceea se poate consuma seara, ori de către copii, bătrâni sau de oricine este sensibil la cafeină.
Efectul relaxant al unui ceai verde este păstrat în ceaiul hojicha, și este reprezentat de conținutul de L-Teanină, aminoacidul responsabil cu crearea undelor alfa din creier, ce generează o stare de relaxare, ameliorând anxietatea, stresul și depresia.
Efectul unui ten radiant și curat este dat de conținutul de antioxidanți și de vitamina C, ce ajută la reducerea petelor de pigmentare și dă luminozitate tenului, reducând ridurile și semnele de îmbătrânire ale pielii.
Precum și alte ceaiuri verzi, polifenolii din hojicha combat răceala, protejând și întărind sistemul imunitar. Printre polifenolii specifici componenți, cum sunt catechinele – dintre care distingem Epigalo catechina Gallat – hojicha conține vitamine: A, C și E. Studiile au demonstrat și efectul anti cancerigen al catechinelor puternice din ceaiurile verzi.
Protejează inima și sistemul circular datorită compușilor naturali regăsiți în frunze. Ceaiurile verzi scad nivelurile colesterolului și ale tensiunii arteriene, protejând astfel de boli sau atacuri cardio-vasculare sau de inflamări ale arterelor. Vitamina E reduce înfundarea arterelor vasculare.
Catechinele descoperite în ceaiul hojicha (și în alte ceaiuri verzi) susțin o bună digestie, accelerând metabolismul și stimulând reducerea grăsimii și a greutății corporale.
Același conținut de catechine, și în special Galatul de Epigalocatechină, contribuie la sănătatea dentiției și a cavității bucale, prevenind apariția cariilor, a respirației urât mirositoare și a afecțiunilor gingivale.
Un alt efect al polifenolilor regăsiți în ceaiul verde este acela de a împiedica sau ameliora durerile puternice, cauzate de artrită. Consumul de hojicha poate reduce și preveni inflamația de la nivelul încheieturilor.
Alături de efectele benefice, hojicha este o băutură gustoasă și versatilă. Atât infuzia obținută din frunze, cât și pudra obținută prin măcinare pot fi consumate atât în mod independent, cât și în latte-uri, în creme fine, în prepararea siropurilor, în blaturi ori în aluaturi.
Ambele variante sunt disponibile în variantele organice, pe teaz.ro:
Japan Hojicha Sumire Organic*
Japan Hojicha Powder Organic*
Hojicha Latte-rețetă de preparare în unitățile alimentare sau acasă
Japan Hojicha Powder este o pudră organică obținută prin măcinarea între plăci de granit a ceaiului verde japonez Hojicha, copt la o intensitate medie.
Iată o alternativă naturală, sănătoasă și delicioasă de Chai Latte pe bază de ceai Japan Hojicha Powder.
Hojicha Chai Latte se poate prepara acasă sau în baruri ori coffee shop-uri.
🤎 Folosește aceleași ustensile precum acelea necesare pentru prepararea ceaiului matcha, sau adaptează-le. Ceaiul hojicha nu este la fel de pretențios precum ceaiul matcha.
🤎 Într-un bol pune 2g sau o linguriță de desert rasă cu Japan Hojicha Powder și toarnă peste
20-30 ml apă fierbinte. Amestecă cu un pămătuf|matcha whisk, sau cu un mini mixer.
🤎 Într-un recipient cu lapte de vacă sau cu lapte alternativ (ovaz sau migdale) pune 30 ml de
sirop natural (hazelnut, arțar sau nuci) și praf de scorțișoară (pe care îl poți adăuga și la
final, însă nu și atunci când intenționezi să creezi latte art). Chai Latte-ul este o băutură aromată.
🤎 Formează crema de lapte cu steamerul la espressor, sau cu un frother sau un french press, la tine acasă.
Incorporează crema de lapte îndulcit cu ceaiul, cu sau fără latte art.
🤎 Hojicha Latte este o băutură cu un nivel foarte scăzut de cafeină, pe care o poți servi și
seara.
Toți pașii, în video-ul de mai jos: