Moringa – Planta cu cea mai Puternică Funcție de Detoxifiere

Moringa Oleifera este o plantă unică cu efect tonic, curativ și detoxifiant, originară din India, plasată în topul ”super-alimentelor”, datorită concentrației sale unice de oligo-elemente și antioxidanți. 

Copacul ce poate crește în cele mai austere condiții și care se înmulțește acolo unde alte plante nu reușesc să supraviețuiască, este considerată a fi poate cea mai nutritivă plantă de pe Pământ, fiind denumită și ”copacul-hrean” sau ”copacul medicinal”.  Această plantă are un conținut incredibil de ridicat de antioxidanți, minerale, proteine și îi sunt atribuite foarte multe proprietăți curative. Cu mai mult de 100 de fitonutrienți și nenumărate funcții benefice organismului, Moringa Oleifera determină corpul să combată, să diminueze și să învingă peste 300 de tipuri de boli, conform Institutului Național de Sănătate al SUA. 

În Moringa Oleifera se găsesc toți cei 9 amino-acizi esențiali (pe care corpul uman nu îi poate sintetiza, decât prin alimentație), un număr record de 46 de tipuri diferite de antioxidanți, 36 antiinflamatori naturali, cu un potențial incredibil de a combate agenții patogeni. Studiile realizate de Laboratoarele Brunswick, in-vitro, în 2012, au arătat că Moringa Oleifera are cea mai mare capacitate de absorbție a oxigenului dintre toate alimentele și super alimentele testate, având astfel cea mai puternică funcție antioxidantă dintre plantele cultivate pe planeta noastră, depășind chiar și ceaiul matcha japonez.

Printre vitaminele predominante se numărără Vitamina C, E, A, beta-caroten și complexul de vitamine B. Moringa are un conținut mare de macro-elemente, precum: calciu, potasiu, magneziu, fosfor, sulf – și de micro-elemente precum: fier, zinc, cupru, mangan, seleniu. Un studiu al National Journal of Maxillofacial Surgery din 2011 arată că Moringa Oleifera conține de 25 de ori mai mult calciu decât spanacul, de 8 ori mai multă vitamina C decât într-o portocală, de 4 ori mai mult calciu decât în lapte, mai multă vitamina A decât morcovii, mai mult potasiu decât o banană.

Funcția de detoxifiere asociată cu această plantă este explicată pe înțelesul tuturor, în lucrarea doctorului Howard W. Fischer: De fiecare dată când ingerăm, inhalăm sau absorbim o substanță, sistemul nostru imunitar trebuie să răspundă posibilelor efecte cauzate de aceasta. Ceea ce nu poate fi eliminat prin urină, fecale, transpirație sau respirație este sortat de sistemul imunitar, ce reacționează în beneficiul organismului nostru, spre a elimina, acolo unde este cazul, substanțele nocive. De cele mai multe ori substanțele chimice toxice se depun în straturile de grăsime viscerală, situate în zona abdominală. Un sistem imunitar suprasolicitat nu poate depista întotdeauna substanțele nocive sau agenții patogeni ce se ascund practic, producându-și efectele mai târziu, când rezistența organismului este foarte slăbită, ca și în cazul bolii Lyme. Curele de detoxifiere urmăresc combaterea agenților patogeni, eliminarea metalelor grele și a toxinelor din organism. Reacția Jarisch-Herxheimer – un efect sistemic, tranzitoriu, al pacienților în timpul antibioterapiei – este similară cu o infecție bacteriană și poate să apară după începerea tratamentului antibioc cu penicilină sau tetracyclină, sau la tratamentul cu o plantă cu efect puternic anti-patogen. Același fenomen se poate produce atunci când agenții ce au declanșat o boală Lyme, candida, brucelloza sau febra butunoasă, au fost distruși și toxinele din aceste microorganisme se eliberează în organism. În mod caracteristic, dezintegrarea microorganismelor și eliberarea endotoxinelor în corp, asociată cu acest fenomen, se produce mai repede decât reacția de apărare a sistemului imunitar. 

În cura de detoxifiere cu Moringa Oleifera, agenții patogeni sunt distruși, stratul de grăsime este penetrat, eliberându-se astfel toxinele depuse pentru a fi eliminate, iar magneziul și clorofila vor elimina metalele grele din organism. Reacția fitonutrienților din această formulă este atât de puternică, încât efectele sunt imediate. 

Beneficiile aduse de frunzele de Moringa:

– Întărește sistemul imunitar

– Reduce și combate efectele celulelor canceroase, luptând puternic împotriva cancerului

– Protejează împotriva bolilor cardio-vasculare

– Este un bun hepato-protector

– Protejează ADN-ul

– Scade tensiunea arterială

– Echilibrează sistemul hormonal și este un supliment natural ce ajută persoanele cu probleme de tiroidă sau cu sindrom ovarian polichistic

– Întărește colesterolul bun HLD

– Conținutul concentrat de calciu întărește sistemul osos și este indicată în tratarea artritei și a reumatismului

– Protejează sistemul digestiv, tratând durerile de stomac. Reglează tractul intestinal, tratând și constipația și diareea

– Protejează împotriva bolilor degenerative

– Tratează anemia

– Ajută în tratarea diabetului, scăzând nivelul zahărului din sânge

– Protejează de efectele toxice ale arsenicului din apă sau din alimentele consumate

– Tratează alergiile

– Ajută la tratarea astmului bronșic

– Relaxează și întărește sistemul nervos

– Are efect anti-aging în tot organismul

– Ajută pielea să își recapete strălucirea și tinerețea

– Este o infuzie energizantă, deși nu conține cofeină

– Tratează infecțiile și inflamațiile virale, fungice sau bactereologice

– Reduce umflăturile și tratează echimozele

– Stimulează lactația

– Elimină pietrele de la rinichi

– Este un foarte bun afrodisiac

– Ajută la arderea grăsimilor, în special a celor acumulate în zona abdominală

– Stimulează scăderea în greutate, accelarând metabolismul

– Ajută la eliminarea retențiilor de apă din organism

– Crește forța musculară și îmbunătățește activitatea sportivilor

– La nivel extern tratează gingivita, ciupercile de picior, abcesele, mătreața și vindecă rănile ușoare

– Purifică apa datorită proprietății antiinnflamatorii și a celei de coagulare și de separare a materiilor din apă

Consum:

Potrivit ca suplimet alimentar și pentru copii, amestecat în salate sau alte mâncăruri. Nerecomandat femeilor însărcinate.

Infuzare la cald:

Temperatură: 100° C

1/2 – 1 lingurița la o cană

Metode: 

1. Cu filtre de hârtie

2. Atunci când nu se folosesc filtre de hârtie, se strecoară infuzia cu o sită

Timp de infuzare: 8 min

Infuzare la rece:

– la frigider în apa rece pentru câteva ore sau peste noapte

Pudra de moringa neinfuzată sau cea infuzată se poate adăuga apoi în smoothie-uri, shake-uri, sucuri, iaurt, salate, etc.

Surse:
1. Fahey J W. Moringa oleifera: A review of the medical evidence for its nutritional, therapeutic, and prophylactic properties. Trees for Life Journal 2005
2. Paliwal R, Sharma V, Pracheta V. A review on Horse Radiah Tree (Moringa oleifera): A Multipurpose Tree with High Economic and Commercial Importance. Asian Journal of Biotechnology 2011
3. Fisher H W. Moringa Oleifera: Magic, Myth or Miracle. Britannia Press. Toronto. 2011.
4. Kumar N A, Pari I. Antioxidant action of Moringa oleifera Lam (drumstick) against antitubercular drug induced lipid peroxidation in rats. J Medicinal Foods 2003