fbpx

Teaz Tea Bogo 1+1 | Plătești unul, primești 2 | Cola Guarana Pink Candy Vanilla Violet Ginger

De ce slăbim când bem ceai?

Consumul de ceai este recunoscut pentru scăderea în greutate și pentru combaterea diabetului. Cum ne explicăm asta?

Orice scădere în greutate menținută pe termen lung rezultă în principal din respectarea unei diete și din consumul caloric (efort fizic), însă, în plus, există alimente ce grăbesc scăderea sau ajută la menținerea greutății corporale.

O ceașcă de ceai* fără zahăr, miere sau lapte furnizează numai 4 calorii, ceea ce plasează ceaiul (verde, alb, galben, negru sau oolong) ca adjuvant în dietele pentru slăbit. Specialiștii în nutriție au emis ipoteza conform căreia ceaiul reduce rata de absorbție și cantitatea carbohidraților asimilați, fără a pune organismul în pericol de malnutriție. Polifenolii din ceai inhibă funcția amilazei, enzima din salivă care începe procesul de digerare a carbohidraților complecși. De asemenea, polifenolii din ceai inhibă enzimele zaharază (sucrază) și glucozidază care continuă digerarea carbohidraților în intestinul subțire. În plus, extractele de ceai modifică mecanismul de transport folosit pentru trecerea glucozei de bariera intestinală. Rezultatul final este absorbția redusă a carbohidraților și niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, rezultat benefic în cazurile de diabet și obezitate. Eliberarea lentă a carbohidraților provocată de consumul de ceai previne vârfurile bruște ale nivelurilor de insulină în sânge, favorizându-se astfel arderea grăsimilor în locul depozitării lor.

Pe de altă parte, conținutul de cofeină din ceai este parțial responsabil de scăderea în greutate corporală asociată consumului de ceai. Cofeina mărește rata metabolismului bazal (viteza la care energia este folosită pentru funcțiile de bază ale respirației, ale pompării sângelui și ale menținerii temperaturii corporale). Cofeina poate stimula scăderea în greutate prin arderea mai multor calorii.

Polifenolii din ceai pot controla greutatea corporală fără a sacrifica apetitul

Unul dintre modurile prin care ceaiul susține eforturile de slăbire este stimularea ușoară a vitezei de ardere a caloriilor din corp. Această modestă creștere de 3% sau 4% în consumul de energie nu face din ceai o pilulă minune de slăbit, dar le dă celor care urmează diete o stimulare suplimentară care să îi țină motivați.

Atunci când cercetătorii francezi au administrat timp de 3 luni suplimente cu extract de ceai verde unui grup de persoane moderat obeze, greutatea lor corporală a scăzut cu 4.6%, iar circumferința taliei li s-a micșorat în medie cu aproape 5%. Aceste cifre pot fi mici, dar devin impresionante daca luați în considerare faptul că nu au ținut alte diete și nici nu au fost făcute modificări în exercițiile lor obișnuite, concomitent cu consumul conștient de ceai verde.

*Când vorbim despre ceai, ne referim doar la ceaiul alb, verde, galben, oolong sau negru, toate celelalte fiind tizane sau infuzii.

 

Surse:

Hara, M. Honda The inhibition of alpha-amylase by tea polyphenols. Agricultural & Biological Chemistry, 1990.

Rumpler, J. Seale, B. Clevidence Oolong tea increases metabolic rate and fat oxidation in men. Journal of Nutrition, 2001.

G. Dulloo, C. Duret, D. Rohner Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. American Journal of Clinical Nutrition, 1999.

G. Dulloo Normal caffeine consumption. Influence on thermogenesis and daily energy expenditure in lean postobese human volunteers. American Journal of Clinical Nutrition, 1989.

Chantre, D. Lairon Recent findings of green tea extract and its activity for the treatment of obesity. Phytomedicine, 2002.

Meniu