fbpx

Teaz Tea Bogo 1+1 | Plătești unul, primești 2 | Cola Guarana Pink Candy Vanilla Violet Ginger

Ceaiul Verde și Sistemul Imunitar

Sistemul imunitar ne este pus în pericol ca urmare a adoptării unui stil de viață nesănătos, manifestat în primul rând printr-o alimentație deficitară sau printr-un consum ridicat de alimente foarte procesate.

Sistemul imunitar este reprimat în perioadele de stres, de oboseală, de muncă excesivă sau la apariția procesului de îmbătrânire. Odată cu trecerea timpului apare uzura sistemului imunitar, imunitatea scade progresiv de-a lungul anilor, favorizând vulnerabilitatea în fața infecțiilor.

Cercetările arată că suplimentarea dietei cu antioxidanți stimulează funcția imunitară și o aduce la capacitatea de pe vremea când era “mai tânără”.

În mod categoric, pentru cei mai mulți dintre noi, cea mai mare provocare căreia trebuie sa îi facă față sistemul imunitar este alimentația nesănătoasă. Un impact considerabil în fața bolilor infecțioase îl pot avea nutrienții importanți din alimentele pe care le consumăm. Mesele echilibrate cu consum adecvat de vitamine, minerale și săruri intensifică activitatea sistemului imunitar și reduc riscul de dezvoltare a infecțiilor și a bolilor.

O alimentație bogată în antioxidanți ne redă tonusul, ne asigură o stare de bine, ajutând enzimele antioxidante existente în organismul nostru să lupte împotriva bacteriilor, a bolilor infecțioase, a radicalilor liberi și a tendințelor nesănătoase ale organismului de a acumula substanțe nocive, care în timp produc afecțiuni severe.

Ceaiului verde îi sunt recunoscute proprietățile curative de peste 4000 de ani. Acesta conține o cantitate concentrată de antioxidanți, denumiți polifenoli, care sunt mai puternici decât cei existenți în majoritatea fructelor sau a legumelor. O cană de ceai verde (aprox. 3 gr de ceai brut) are aceeași cantitate de Vitamina C cât o lămâie întreagă.

Resveratrolul, secretul longivității francezilor, substanța activă din strugurii roșii, este un antioxidant foarte puternic. Statisticile spun că este de 4 – 5 ori mai puternic decât beta – carotenul, de 50 de ori mai puternic decât Vitamina E și de 20 de ori mai puternic decât Vitamina C. Din păcate, resveratrolul nu este prezent în ceaiul verde, dar, din fericire, catechinele din ceaiul verde (și în special epigalocatechina galat) sunt de 6 ori mai concentrate decât resveratrolul.

Radicalii liberi și cancerul

Radicalii liberi sunt atomi, molecule sau ioni care odată oxidați pot produce o casacadă de boli degenerative, cum ar fi cancerul, Alzheimer, Parkinson, cataracta, artherosleroza sau boli cardio – vasculare. Aceștia se produc sub incidența acelorași factori ce slăbesc sistemul imunitar.

Puțini știu că și exercițiile fizice produc o serie de radicali liberi. Metabolismul are nevoie de oxigen, ce promovează formarea radicalilor liberi. În timpul efectuării exercițiilor fizice intense rata metabolismului crește cu 10 -15 procente. Pe de o parte acesta este un fenomen benefic, însă pe de altă parte această majorare crește și distributia oxigenului în celule, care favorizează producerea radicalilor liberi. Atunci când facem sport constant stimulăm funcția naturală a organismului de a produce enzime antioxidante care contrabalansează apariția radicalilor liberi. Cheia în a dezvolta un sistem imunitar puternic, pe lângă o alimentație sănătoasă, este sa facem sport regulat și des și să consumăm alimente bogate în antioxidanți, așa cum este ceaiul verde, alb, galben, oolong sau negru.

În ceea ce privește alimentația, fiecare respirație, fiecare gustare sau masă sunt potențiale surse de toxine. Alimentele pe care le cumpărăm din supermarketuri, chiar și fructele și legumele, nu sunt de cele mai multe ori obținute pe cale naturală. O salată de legume din surse neverificate poate conține coloranți, îngrășământ chimic, insecticide și poate avea un conținut diminuat de substanțe nutritive și antioxidanți. Dacă și fructele și legumele ar avea o etichetă prin care s-ar menționa ingredientele, ar fi mai simplu să avem control asupra nutriției.

Protectorii naturali ai organismului în fața acțiunilor violente ale radicalilor liberi sunt antioxidanții. Antioxidanții concentrați din ceaiul verde au o acțiune foarte puternică, în primul rând în prevenția apariției radicalilor liberi și în al doilea rând în lupta cu aceștia, prin diverse metode: prevenirea ruperii catenei ADN-ului, blocarea declanșării cancerului prin neutralizarea radicalilor liberi, întărirea enzimelor antioxidante naturale și inhibarea factorilor carcinogeni, blocarea mutagenilor, încetinirea procesului de răspândire a cancerului prin inhibarea enzimei ODC (ornitin decarboxilază), provocarea celulelor canceroase să producă suicid sau grăbirea morții naturale a acestora (apoptoză) și blocarea angionezei (proces de formare a noilor vase de sânge – necesar tumorilor în creștere).

L-Teanina, componenta unică a plantei de ceai, aduce beneficii în ceea ce privește cancerul. Studii bazate pe animale arată că prin administrarea suplimentelor cu L-teanină se reduc dimensiunile tumorilor‚ se protejează celulele sănătoase de efectele vătămătoare ale chimioterapiei.

Bacterii și boli infecțioase

Plecând de la unul dintre cele mai vechi rapoarte privind capacitatea antiinfecțioasă a ceaiului, ”Tea and Coffee Journal”, din anul 1923 și până în prezent, cercetătorii au asociat polifenolilor din ceaiul verde proprietatea de a inhiba o serie de bacterii, printre care: Staphylococcus aerius, Staphylococcus epidermidis, Salmonella typhi, Salmonella typhimurium, Salmonella enteritidis, Shigella flexneri, Shigella dysenteriae și Clostridium. De asemenea, studii recente au arătat că extractul de ceai verde a format o barieră pentru bacteriile ce produc afecțiuni de tipul diareei, inhibă bacteria Bordetella pertusis – ce provoacă tusea convulsivă sau tusea măgărească, luptă împotriva bacteriei Vibrio cholerae, ce cauzează holera, inhibă Streptococus mutans, o bacterie răspunzătoare pentru placa și cariile dentare.

Înca din anul 1978, o echipă din cadrul Bureau of Microbial Hazards din Ottawa, Canada, a demonstrat că virusul gripei este, de asemenea, dezactivat de polifenolii ceaiului verde.

Partea cea mai interesantă este legată de rezultatul cercetărilor care evidențiază dependența dintre ceaiul verde și virusul imunodeficienței umane (HIV), acela care produce SIDA. Principalul antioxidant din ceaiul verde, epigalocatechina galat (EGCG), are un oarecare potențial în prevenirea SIDA, pentru că inhibă replicarea virusului la un nivel de cinci ori mai mic decât cel la care sunt afectate celulele normale.

Afecțiuni ale sistemului cardio – vascular

Flavonoidele din ceaiul verde previn și tratează (acolo unde este cazul) bolile sistemului circular (hipertensiune, anevrism – atunci când se administrează ceai verde decofeinizat, protejează inima, creierul și vasele sangvine, etc), reduc nivelul colesterolului LDL (“rău”) și a colesterolului total, protejează ADN-ul, dantura, pielea și promovează longevitatea, în timp ce teina revitalizează și ascute mintea.

Cercetătorii dezmint mitul numărului maxim de căni de ceai băute zilnic (cu excepția cazurilor în care există contraindicații medicale) și recomandă consumul a minim 3 căni de ceai verde, alb, galben, oolong sau negru, pe zi, pentru a avea cele mai bune rezultate de protecție a sistemului imunitar și de prevenție a bolilor, atât a celor ușor de tratat, cât și a celor “incurabile”. Consumul mediu zilnic de ceai verde din țările asiatice este de aproximativ trei cești zilnic, ceea ce înseamnă un consum între 240 si 320 de miligrame de polifenoli. Pe scurt, cifra „corectă” pentru ceai pare sa fie între trei și șase cești zilnic.

Ceaiurile comercializate pe www.teaz.ro sunt controlate, certificate și fac obiectul unui “fair trade” între state sau între agenții economici. Majoritatea ceaiurilor verzi provin din culturi pitorești din China, Sri Lanka, India, Nepal și Japonia.

Surse:

M.J. Davies, J.T. Judd, D.J. Baer “Black Tea consumption reduces total and LDL cholesterol in mildy hypercholestorelmic adults. Journal of Noutrition 133”

Miura, J. Watanabe, T. Tomita “The inhibitory effects of tea polyphenols (flavan-3-ol derivates) on Cu2+ mediated oxidative modification of low density lipoprotein. Biological & Pharmaceutical Bulletin 17”.

Sugiyama, Y. Sadzuka, Theanine, a specific glutamate derivative in green tea, reduces the adverse reactions of doxorubicin by changing the glutathione level. Cancer Letters.2004

www.wikipedia.ro

www.csid.ro

www.viatainverdeviu.ro

Meniu