fbpx

Teaz Tea Bogo 1+1 | Plătești unul, primești 2 | Cola Guarana Pink Candy Vanilla Violet Ginger

Alege Iced Tea-urile în locul Sucurilor

Cum să prepari ceaiuri reci delicioase și sănătoase în 3 pași

Infuzie rece de Lemon Grass (iarbă de lămâie) | ©teaz.ro

Da, ai citit bine. DE – LI – CIOA – SE! 

Dacă și tu vrei să renunți la băuturi îndulcite artificial, să găsești o alternativă pentru copii și pentru familia ta, dacă vrei să îți impresionezi prietenii ori colegii, sau să organizezi o petrecere pentru cei mici cu băuturi sănătoase, dar și gustoase, sau poate că ești așa ca mine, și îți place să leorcăi toată ziua dintr-un pahar de ceai –  te voi învăța cum poți să faci iced tea sănătos la tine acasă. Nu trebuie să ai skill-uri în mixologie, ești acoperit cu instrucțiuni detaliate, la doar 3 pași distanță de cel mai bun iced tea pe care l-ai băut vreodată: cel făcut de tine cu ceaiurile Teaz, bineînțeles.

Aș putea să continui cu istoria iced tea-ului, dar vara e scurtă și trebuie să ne bucurăm de ea. Așa că voi sări direct în ‘training’.

În principiu poți face iced tea din orice amestec ce îți place și pe care vrei să îl savurezi și rece, nu doar din infuziile fructate. Și ceaiurile de origine, cu conținut de teină, pot fi servite reci, pentru că acestea sunt o sursă bogată de polifenoli și oligo elemente, ce îți vor hidrata corpul și te vor revigora.

Pe scurt, avem 3 etape principale:

1. Măsurarea

Ceaiul rece va avea întotdeauna un gust mai puțin intens decât cel cald și unde mai punem și faptul că îl mai și diluăm cu gheață. De aceea cantitatea de plante/fructe loose (vrac) necesară pentru iced tea, va fi mereu mai mare decât cea pentru ceaiul cald, cu aproximativ o jumătate în plus. 

Lemon-Elderflower în Tea Pro S Press | ©teaz.ro
Ceai negru cu bergamotă Earl Grey Blue Flower rece | ©teaz.ro

Cum calculăm gramajul pentru iced tea? Simplu: Alegem infuzia sau ceaiul preferat de la Teaz și verificăm cantitatea de pe ambalaj, exprimată în lingurițe. Aceasta se referă la cantitatea de plante/fructe necesară pentru o cană de aproximativ 250 ml de ceai cald. Pentru un pahar de 250 ml de ceai rece fără gheață sau pentru unul de 400 ml de ceai rece pe care îl umplem cu gheață (pentru ambele variante este necesară aceeași cantitate de ceai) – mai adăugăm încă jumătate în plus. De exemplu, dacă pentru o cană de infuzie caldă Love Cuppa avem nevoie de 2.5 lingurițe (sau 2 lingurițe cu vârf), pentru un pahar de Love Cuppa rece vom avea nevoie de 3.5 lingurițe. Dacă vrem să preparăm o cantitate mai mare, vom folosi regula de trei simplă, pe care eu o folosesc adesea. Sau putem înmulți 4 x 250 ml = 1 L și astfel multiplicăm 3.5 lingurițe x 4 = 14 lingurițe de Love Cuppa pentru 1 L de iced tea.

2. Infuzare și, după caz, răcire.

Am ales să menționez că răcirea se poate face după caz, pentru că depinde de metoda de infuzare pe care o vei folosi, dintre cele 2:

A. Cold Brew – este cea mai simplă și uneori cea mai prietenoasă, pentru că la extracția la rece vom obține note de degustare mai fine, mai ales în cazul amestecurilor mai astringente: cu ceai verde, ceai alb, ceai negru, oolong, amestecuri cu flori (cum este lavanda, bujorul, iasomia sau osmanthus de exemplu), sau amestecurile cu citrice.

Într-un recipient de sticlă se introduce cantitatea necesară, în funcție de volumul recipientului, calculată după modelul de mai sus, se toarnă apă rece, se acoperă și se păstrează la frigider peste noapte. Dimineața următoare se va strecura cu ajutorul unei site, în cazul în care pentru infuzare nu s-au folosit filtre de hârtie. 

Japan Gyokuro Tokiwa Organic cold brew și servit cu castravete | ©teaz.ro

B. Hot Brew – sau infuzarea la cald se realizează cu apă fierbinte, în condițiile de respectare a timpului de infuzare și a temperaturii maxime a apei specificate pe ambalajul de ceai. După infuzare se strecoară sau se înlătură infuzorul, se așteaptă răcirea infuziei, apoi se plasează în frigider sau se răcește cu gheață.

3. Servire

Joacă-te și fii creativ! Pentru a monta în pahar și pentru a servi iced tea -ul poți alege pahare de cocktailuri sau chiar de vin, fructe colorate, flori comestibile, siropuri făcute în casă, câțiva stropi de lămâie, extra gheață, flori și ierburi aromatice pentru decor și gust. Vei deveni mixologul familiei sau al prietenilor tăi!

Ceai alb Coconut Truffle rece | ©teaz.ro

Dacă vei dori să îndulcești iced tea-ul îți recomand să folosești îndulcitori naturali. Din experiența mea pot aprecia că cei mici nici nu se vor atinge de un iced tea ce nu e îndulcit, însă noi, adulții, ne mai putem abține. 

Peach Dream iced tea | ©teaz.ro

Tips & Tricks:

1. Indiferent de metoda de infuzare pe care o alegi, îți recomand să lași planta/fructele să se infuzeze liber, fără a folosi infuzoare sau filtre de hârtie, și strecoară ceaiul sau infuzia. Astfel, extracția se va face mult mai bine și gustul va fi mai complex.

2. Atunci când îndulcești un iced tea ține cont de faptul că mierea nu este hidrosolubilă în băuturi reci, așa că poate vei vrea să prepari un sirop de miere în casă (pe care să îl folosești mai târziu și la limonade, sau la alte băuturi). Se prepară la foc, cu jumătate parte apă și jumătate parte miere, sau cu alte proporții agreate de tine. În cazul ceaiului infuzat la cald, folosește miere lichidă când infuzia nu este foarte fierbinte. Vei putea folosi și alte siropuri.

Heaven`’s Berry Organic în Carafă Hugo + pahar cu pereți dubli Double Glass | ©teaz.ro

3. Iced tea-ul va rezista la frigider pentru 2-4 zile, în funcție de ingrediente (cele îndulcite sau cele cu ghimbir vor putea fermenta mai repede).

4. Dacă îți va rămâne o cantitate de iced tea pe care nu o vei consuma, toarn-o într-o formă de gheață. Îți vei mulțumi când vei prepara o nouă rundă de iced tea-uri, iar dacă vei avea și culori contrastante în pahare, copiii vor fi topiți.

Irina Măstăcăneanu

Certified Tea Sommelier

Founder Teaz.ro

Alege iced tea-urile în locul sucurilor

Meniu